دلفین صورتی، جاذبه عجیب آمازون

به گزارش وبلاگ بام شهر، بوتو یا دلفین صورتی آمازون، موجودی کمیاب و زیبا است که برای بازدیدکنندگان و مردم این منطقه بسیار مجذوب کننده است. دلفین صورتی رودخانه آمازون یکی از دو گونه دلفین های آب شیرین در معرض خطر انقراض است که در سراسر حوضه رودخانه آمازون یافت می گردد. دلفین صورتی رودخانه آمازون بیشتر با رنگ منحصر به فردش قابل تشخیص است که آن را برای کاشفان آمازون مجذوب کننده نموده است. اگرچه بسیاری از جوانب زندگی دلفین صورتی آمازون و ویژگی های منحصر به فرد آن غیرقابل درک است، اما در ادامه این مطلب از خبرنگاران قصد داریم به نکات و حقایقی بپردازیم که بدون شک شما را شگفت زده خواهد نمود.

دلفین صورتی، جاذبه عجیب آمازون

همه چیز راجع به دلفین صورتی آمازون

دلفین های صورتی آمازون که با نام بوتو نیز شناخته می شوند، یکی از اجزای جدانشدنی این رودخانه بزرگ و معروف و بخشی از زیست بوم آن منطقه هستند که از زیست آن ها سال های زیادی می گذرد. این دلفین ها بیشتر به رنگ زیبای صورتی که دارند شناخته شده و در میان بازتماشامایندگان محبوب هستند. حتی در فرهنگ آمریکای جنوبی، این دلفین ها را شخصیت هایی اسطوره ای می دانند. دلفین صورتی آمازون، تنها در آب های شیرین زندگی می نماید و در بسیاری از حوضه های رودخانه آمازون و اورینوکو در بولیوی، برزیل، کلمبیا، اکوادور، گویان، پرو و ونزوئلا یافت می گردد. جمعیت این دلفین ها حدود ده هزار تخمین زده می گردد که بنا به دلایل انسانی، در خطر انقراض و آسیب قرار دارند. نوع زیست و رنگ دلفین های صورتی آمازون برای افراد زیادی مجذوب نماینده و جالب است. از همین رو، اگر علاقه دارید با این دلفین ها بیشتر آشنا شوید، در ادامه این مطلب از وبلاگ بام شهر همراه ما باشید.

11 حقیقت جالب درباره دلفین صورتی آمازون

دلفین رودخانه آمازون با نام های بوتو، بوفئو نیز شناخته می گردد، اما رایج ترین نام آن Amazon river dolphin (دلفین رودخانه ای آمازون) است. این دلفین بزرگ ترین دلفین رودخانه ای در جهان است و ویژگی های غیرمعمولی را برای گونه های دلفین نشان می دهد. در ادامه قصد داریم 11 حقیقت عجیب و باورنکردنی را در خصوص این دلفین آنالیز کنیم.

1- دلفین صورتی رودخانه آمازون می تواند رنگ خود را تغییر دهد!

اگرچه دلفین های صورتی رودخانه آمازون به علت رنگ صورتی که دارند معروف هستند، اما جالب است بدانید که آن ها به این شکل متولد نشده اند. این دلفین ها در واقع خاکستری به جهان می آیند و با بالارفتن سن به آرامی صورتی رنگ می شوند. دلفین های نر به طرز چشمگیری صورتی تر از همتایان ماده خود هستند. رنگ صورتی نهایی آنها می تواند تحت تأثیر رفتار، نحوه قرارگیری مویرگ ها، رژیم غذایی و قرارگرفتن در معرض نور خورشید باشد. یک واقعیت جالب این است که وقتی این دلفین ها هیجان زده می شوند، ممکن است رنگ آن ها صورتی روشن تر، شبیه به رنگ پوست انسان ها گردد.

2- دلفین های صورتی رودخانه آمازون دارای بزرگ ترین بدن و مغز در بین دیگر دلفین های آب شیرین هستند

دلفین صورتی رودخانه آمازون بزرگ ترین و باهوش ترین دلفین از بین پنج گونه دلفین آب شیرین است. یک دلفین بالغ می تواند تا 9 فوت (2.7 متر) طول، تا 400 پوند (181 کیلوگرم) وزن و تا 30 سال عمر کند. بعلاوه رژیم غذایی آنها در بین نهنگ های دندان دار نیز متنوع ترین رژیم غذایی است که از بیش از 53 گونه از جمله پیرانا تشکیل شده است. آنها بعلاوه دارای مغزهای غیرعادی بزرگی هستند که 40 درصد ظرفیت مغز آنها بیشتر از انسان است! در حالی که عموماً این دلفین ها به عنوان موجودات خجالتی شناخته می شوند، اما به طرز شگفت انگیزی به سمت انسان ها تمایل دارند، با کنجکاوی با بچه ها محلی بازی می نمایند و رفتار پرخاشگرانه ای از خود نشان نمی دهند.

3- دلفین های صورتی آمازون ماهیتی مخفی دارند

این یک معما است که چه تعداد بوتو در آمازون وجود دارد، زیرا اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت (IUCN) آنها را به عنوان موجوداتی با ماهیت مخفی لیست نموده است. بخشی از این شرایط به این علت است که در حالی که بیشتر دلفین ها به جمع شدن به صورت گروهی معروفیت دارند، اما دلفین صورتی آمازون اغلب به تنهایی یا در گروه های کوچک 2-4 نفره دیده می گردد. یک چالش دیگر در شمارش آنها این است که آب رودخانه آمازون اغلب با گل ولای کدر است. دیگر اینکه آنها برای دیده شدن خود کوششی نمی نمایند و اغلب فقط نوک سر خود را از آب بیرون می آورند. آنها زمان زیادی را زیر آب می گذرانند و رفتار خجالتی و گریزان آنها نیز در این موضوع بی تأثیر نیست.

4- دلفین های صورتی آمازون به عنوان ژیمناستیک کاران آب شناخته می شوند

دلفین های صورتی رودخانه آمازون بسیار چابک هستند، زیرا مهره های گردن آن ها برخلاف دلفین های دیگر جوشانده نشده اند و توانایی چرخاندن سر تا زاویه 90 درجه به آنها اجازه می دهد تا در اطراف تنه درختان، سنگ ها و سایر موانع رودخانه مانور دهند. آنها بعلاوه می توانند در حالی که با یک باله به جلو شنا می نمایند نیز، با باله دیگر پارو بزنند و بادقت بیشتری بچرخند. بعلاوه اغلب می توان این دلفین ها را در حال شنای وارونه نیز دید. علی رغم چشمان کوچکشان، بینایی خوبی در بالا و زیر آب دارند و به لطف حس عالی پژواک، در آب های گل آلود آمازون برای شکار طعمه خود مسئله ای ندارند.

5- دلفین های صورتی آمازون موجوداتی افسانه ای در نظر گرفته می شوند

دلفین های صورتی آمازون، موضوع بسیاری از فولکلورهای آمریکای جنوبی هستند. یکی از این افسانه ها ادعا می نماید که این دلفین ها شب ها به مردان خوش تیپی معروف به boto encantado تبدیل می شوند تا نظر زنان را جلب نمایند. یکی دیگر ادعا می نماید که اگر به تنهایی به شنا بروید، دلفین ها ممکن است شما را به یک شهر زیر آب جادویی ببرند که منجر به ترس شما از نزدیک شدن به آب بین غروب و سپیده دم می گردد.

بعضی نیز معتقدند که آنها نگهبانان گاو دریایی رودخانه آمازون هستند، بنابراین کسانی که مایل به تماشا یک گاو دریایی هستند ابتدا باید با دلفین های صورتی آشتی نمایند. عقیده دیگری وجود دارد که می گوید، صدمه زدن به دلفین ها با بدشانسی و بداقبالی همراه است. شرایط دلفین های صورتی به عنوان موجودی جادویی ممکن است منجر به رفتار خوب با آنها و محافظت ازاین گونه گردد.

6- دلفین های صورتی فقط در رودخانه آمازون یافت نمی شوند

اگرچه نام دلفین های صورتی بیشتر در کنار رودخانه آمازون مطرح می گردد، اما این دلفین ها تنها در رودخانه آمازون وجود ندارند. بلکه آن ها را می توان علاوه بر رودخانه آمازون، در حوزه رودخانه اورینوکو و رودخانه مادیرا نیز یافت. این سیستم های رودخانه ای در سرتاسر آمریکای جنوبی، به ویژه در کشورهای برزیل، بولیوی، اکوادور، ونزوئلا، کلمبیا، گویان و پرو جریان دارند.

7- دلفین های صورتی شباهت زیادی به دیگر دلفین ها ندارند

دلفین های صورتی رودخانه آمازون همان دلفین هایی که ممکن است در اقیانوس پیدا کنید نیستند و سازگاری ویژه ای با زیستگاه خود دارند. در حقیقت، آنها در واقع فقط از دور با دلفین های دریایی مرتبط هستند. علاوه بر این، ظاهر آنها نیز کاملاً متمایز است و مانند دلفین های خاکستری علاقه ای ندارند از آب بیرون بپرند. بعلاوه این دلفین ها کمی کوچک تر از دلفین های دریایی نیز هستند.

8- بعضی معتقدند دلفین های صورتی می توانند شکل انسان به خود بگیرند

یک افسانه آمازونی وجود دارد که بیان می نماید دلفین های صورتی رودخانه آمازون در شب در جنگل های بارانی با لباس مردان خوش تیپ و کلاه سفید (کلاه برای مخفی کردن سوراخ های دمنده شان استفاده می گردد) جنگل های بارانی را دنبال می نمایند تا زنان محلی را اغوا نموده و تحت تأثیر قرار دهند. بعلاوه، در میان پنج گونه زنده دلفین های رودخانه ای، دلفین های صورتی آمازون باهوش ترین دلفین ها هستند و ظرفیت مغز آن ها 40 درصد بیشتر از مغز انسان است.

9- دلفین های صورتی دارای دندان های خاص، پوزه های پر مو و چشمانی منحصر به فرد هستند

ویژگی های دیگری که دلفین های صورتی را از سایر گونه ها متمایز می نماید، دندان های مولر مانند آن ها است که به آن ها اجازه می دهد طعمه های خود را بجوند. موهای پرز مانند در انتهای پوزه های آن ها نیز به آنها یاری می نماید بتوانند در کف رودخانه های گل آلود در پی غذا بگردند. دلفین های صورتی رودخانه اغلب نابینا هستند، زیرا چشم هایشان کوچک است و دید در آب های تیره آمازون بسیار ضعیف است، اما در واقع آن ها بینایی بسیار خوبی دارند.

10- دلفین های صورتی شکارچیان بزرگی هستند

دلفین های رودخانه آمازون با بیش از 50 نوع ماهی و بعلاوه میگو، خرچنگ و حتی لاک پشت های کوچک که در انتهای رودخانه پیدا می شوند، هم زیستی دارند. آنها به سمت بالا شنا می نمایند، اغلب به پایین نگاه می نمایند و از پژواک برای یاری به شکار استفاده می نمایند. سرهای انعطاف پذیر فوق الذکر آنها نیز یاری می نماید که بتوانند 180 درجه کامل بچرخند و دید وسیع تری داشته باشند. این دلفین ها تا 30 کیلومتر در روز شنا می نمایند، اما به آرامی حرکت می نمایند زیرا همواره در جستجوی غذا هستند.

11- فعالیت های انسانی تهدید اصلی برای دلفین های صورتی هستند

اگرچه این دلفین ها مدت ها موردتوجه بوده و به علت اعتقاد محلی مبنی بر داشتن قدرت جادویی مورد احترام بوده اند، اما این باورها در حال تغییر هستند و در حال حاضر فعالیت های انسانی، تهدید جدی برای آن ها تلقی می گردد. برای مثال، ماهیگیران به کشتن آنها معروف اند زیرا به عنوان رقیب در نظر گرفته می شوند. بعلاوه از آنها به عنوان طعمه برای صید گربه ماهی نیز استفاده می نمایند. به طور تصادفی نیز این دلفین ها اغلب در تورهای ماهیگیری آن ها گره می خورند.

علاوه بر این ها، متأسفانه تخریب روزافزون حوزه آمازون به علت ازدست دادن زیستگاه و کاهش منابع غذایی هم آنها را در معرض خطر قرار داده است. افزایش سطح آلاینده هایی مانند جیوه نیز باعث افزایش تعداد مرگ ومیر در میان آنها به ویژه در نزدیکی معادن طلا شده است. ساخت سدهای آبی در رودخانه های آمریکای جنوبی و افزایش ترافیک در رودخانه آمازون نیز زیستگاه آنها را تغییر داده است.

چرا دلفین رودخانه آمازون صورتی رنگ است؟

اولین چیزی که راجع به دلفین های صورتی موردتوجه قرار می گیرد، رنگ صورتی منحصر به فرد آن ها است که آن ها را از دیگرگونه های دلفین آب های شیرین متمایز می نماید. علت دقیق این موضوع هنوز به طور کامل شناخته نشده است، اما اعتقاد بر این است که به علت ترکیبی از ژنتیک، رژیم غذایی و عوامل محیطی این دلفین ها صورتی رنگ هستند.

یکی از دلایل اصلی رنگ صورتی دلفین ها رژیم غذایی آنهاست که سرشار از کاروتنوئیدها است. رنگ دانه آلی موجود در ماهی و سخت پوستان که آنها می خورند. کاروتنوئیدها به رنگ صورتی یا نارنجی بعضی از پرندگان (مانند فلامینگوها)، ماهی ها و خزندگان یاری می نمایند، بنابراین احتمالاً همین مکانیسم مسئول رنگ صورتی در دلفین ها نیز است. کاروتنوئیدها پراکنده ترین رنگ دانه ها در طبیعت هستند و در بعضی از گونه های قارچ نیز وجود دارند.

البته گفتنی است که این دلفین ها خاکستری متولد می شوند و با افزایش سن رنگ صورتی خود را به دست می آورند. رنگ نهایی آنها تحت تأثیر چیزهای زیادی از جمله رفتار، رژیم غذایی و نزدیکی مویرگ های آنها به پوست است. علاوه بر این، ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی نیز احتمالاً در این امر نقش دارند. بعضی از مطالعات نشان داده اند که رنگ صورتی ممکن است با ضخامت پوست دلفین هم مرتبط باشد که می تواند بر مقدار خونی که به وسیله پوست نشان می دهد تأثیر بگذارد. بعلاوه ممکن است هورمون ها، استرس یا عوامل دیگر هم در رنگ دلفین صورتی رودخانه آمازون نقش داشته باشند.

دلفین های رودخانه آمازون به چه شکل هستند؟

دلفین های رودخانه آمازون جدای از رنگ صورتی متمایزشان، بدنی محکم با شکل دوکی (به شکل دوک مخروطی)، پوزه بلند و دارای دو نوع دندان هستند. آنها در جلوی دهان خود دندان های تیز و نوک تیز برای شکار طعمه دارند و مانند انسان ها در قسمت عقب دهانشان دندان های صاف تر برای ساییدن دارند. این دلفین ها پیشانی برجسته و برآمده دارند که سیستم پژواک دلفین را در خود جای داده است. دلفین صورتی آمازون حتی می تواند شکل پیشانی خود را تغییر دهد که این می تواند به آنها در تغییر جهت، مقدار و/یا فرکانس پالس پژواک یاری کند. مانند بیشتر دلفین ها، بدن براق و روان این دلفین ها نیز برای لغزش از میان آب و پریدن از بالای سطح طراحی شده است. دم بلند و قدرتمند آنها برای پیشرانه و فرمان استفاده می گردد.

چشمان آنها نیز نسبتاً کوچک است و به طورکلی تصور می گردد که بینایی ضعیفی دارند، اما در شرایط کم نور، مردمک آن ها برای گشادشدن سازگار هستند و به آنها اجازه می دهد در آب های کم نور آمازون واضح تر ببینند. اما بر خلاف دلفین های دیگر، ستون فقرات دلفین های رودخانه آمازون با هم ترکیب نشده است، به این معنی که می توانند سر خود را به پهلو بچرخانند. باله های پهن و پارویی شکل آن ها می توانند مستقل از یکدیگر حرکت نمایند و برای مانور در میان آب و موانع پیچیده رودخانه یا برای تعقیب یک غذای خوشمزه در یک منطقه جنگلی پرآب مناسب هستند.

شرایط زیست و انقراض دلفین های صورتی آمازون

دلفین های صورتی آمازون در سال 2018 هشدار شرایط حفاظت شده بین المللی را دریافت کردند و به وسیله اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت (IUCN) در لیست گونه های آسیب پذیر قرار گرفتند؛ زیرا شواهد نشان می دهد که مقدار کل جمعیت آن ها در یک دوره 75ساله 50٪ یا بیشتر کاهش یافته است. در همان سال، دولت پرو برنامه اقدام ملی برای حفاظت از دلفین های صورتی و گاو دریایی آمازون را تصویب کرد، گامی حیاتی در حفاظت از این گونه ها که تحقیقات علمی مانند مطالعات زیست محیطی و جمعیت را ادغام می نماید. شرایط بد دلفین های صورتی به دلایل انسانی، آلودگی هوا و دیگر مسائل است. برای مثال، در آمازون برزیل و کلمبیا، دلفین های صورتی اغلب برای استفاده به عنوان طعمه در ماهیگیری گربه ماهی موتا کشته می شوند.

تخریب زیستگاه، ناشی از فعالیت هایی مانند جنگل زدایی، استخراج معادن، ساخت سد و تغییر جریان، از دیگر دلایلی هستند که زیست بوم دلفین ها را مختل نموده و منابع غذایی موجود آن ها را کاهش داده اند. آلودگی ناشی از روان آب های کشاورزی و زباله های صنعتی هم کیفیت آب رودخانه آمازون را بیشتر از قبل به خطر انداخته است. دلفین صورتی رودخانه آمازون به عنوان یک پستاندار کند تولیدمثل با عمر طولانی، در برابر این تهدیدات بیشتر آسیب پذیر است و احتیاج فوری به کوشش های حفاظتی برای حفظ بقای آن دارد.

برای نجات دلفین های صورتی رودخانه آمازون چه می گردد کرد؟

علی رغم منظره نسبتاً ناخوشایند، کوشش هایی برای نجات دلفین صورتی آمازون در حال اجرا است. بعضی از اقدامات اجرا شده عبارت اند از

  • حفاظت از زیستگاه: کوشش هایی برای حفاظت از زیستگاه طبیعی دلفین صورتی رودخانه و بازیابی زیست بوم های آسیب دیده یا تخریب شده در حال اجرا است. این شامل ابتکاراتی مانند احیای جنگل، احیای سواحل رودخانه و کاهش سطح آلودگی است.
  • آموزش و آگاهی: کمپین هایی برای آموزش جوامع محلی در خصوص اهمیت حفظ دلفین های صورتی و زیستگاه آن ها در حال شکل گیری است. این شامل برنامه هایی است که مردم محلی را در فعالیت های حفاظتی مشارکت می دهد، مانند نظارت بر جمعیت دلفین ها و کاهش استفاده از وسایل ماهیگیری که ممکن است به دلفین ها آسیب برسانند.
  • اجرای قانون: دولت قوانینی را برای جلوگیری از شکار، صید تصادفی و سایر فعالیت های غیرقانونی که به دلفین صورتی آمازون آسیب می رساند، اجرا می نماید.
  • تحقیق و نظارت: دانشمندان در حال مطالعه زیست شناسی، رفتار و پویایی جمعیت دلفین های صورتی آمازون هستند تا درک بهتری از احتیاجها و آسیب پذیری های آن ها به دست آورند. این اطلاعات برای راهنمایی کوشش های حفاظتی و تصمیم گیری های سیاستی استفاده می گردد.

سخن پایانی

دلفین های صورتی یک عضو مهم و جدا نشدنی رودخانه آمازون هستند که برای سال های زیادی جز زیست بوم این منطقه بوده اند. این دلفین ها که بزرگ ترین دلفین آب شیرین در جهان هستند، بیشتر به علت رنگ منحصربه فردی که دارند شناخته شده و موردتوجه هستند. در این مطلب از وبلاگ بام شهر کوشش کردیم به طور کامل و جامع، به معرفی دلفین های صورتی آمازون بپردازیم و این جانداران صورتی زیبا را از جوانب مختلفی مورد آنالیز قرار دهیم.

سؤالات متداول

1- چرا دلفین های آمازون، صورتی رنگ هستند؟

این دلفین ها در واقع خاکستری به جهان می آیند، اما با بالارفتن سن به آرامی صورتی رنگ می شوند. دلفین های نر به طرز چشمگیری صورتی تر از همتایان ماده خود هستند. رنگی که تصور می گردد محصول بافت زخم ناشی از تحرکات خشن باشد.

2- دلفین های آمازون چه می خورند؟

دلفین های صورتی یکی از وسیع ترین رژیم های غذایی را در میان نهنگ های دندان دار دارند و از 53 گونه مختلف ماهی مانند کراکر، گربه ماهی، تترا و پیرانا تغذیه می نمایند. آنها بعلاوه حیوانات دیگری مانند لاک پشت های رودخانه ای، قورباغه های آبزی و خرچنگ های آب شیرین را مصرف می نمایند.

3- دلفین های صورتی چقدر عمر می نمایند؟

اعتقاد بر این است که طول عمر دلفین های صورتی در طبیعت به طور میانه کمتر از سه سال است. این موجودات در اسارت می توانند به طول عمر بسیار بیشتری دست یابند و معین شده است که تا 30 سال عمر نموده اند.

4- آیا دلفین های صورتی در خطر انقراض هستند؟

بله با توجه به دلایل انسانی و بعضی اقدامات مضر مانند ماهیگیری که در منطقه انجام می گردد، دلفین های صورتی نیز مانند همه دلفین های رودخانه ای در خطر انقراض هستند.

5- وزن دلفین صورتی آمازون چقدر است؟

دلفین صورتی آمازون بزرگ ترین دلفین آب شیرین در جهان است؛ به طوری که طول دلفین های نر بالغ می تواند به 2.7 متر و وزن 180 کیلوگرم برسد و ماده های بالغ که معمولاً کمی کوچک تر هستند نیز به طور میانگین حدود 100 کیلوگرم وزن دارند.

دلفین صورتی

https://www.eligasht.com/Blog/wp-content/uploads/2024/02/دلفین-صورتی-آمازون.mp4

منبع: الی گشت

به "دلفین صورتی، جاذبه عجیب آمازون" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دلفین صورتی، جاذبه عجیب آمازون"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید