پتله پلو، غذای سنتی همدان
به گزارش وبلاگ بام شهر، پتله پلو (patleh polo) یکی از غذاهای سنتی استان همدان است که در بیشتر مهمانی ها و دور همی ها و به مناسبت های مختلف به ویژه جشن، اعیاد و شب چله طبخ می گردد.

به گزارش وبلاگ بام شهر فریبا نعمتی کارشناس مردم شناسی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان با بیان این که مهارت پخت این غذای سنتی قرار است در لیست آثار ناملموس کشور به ثبت برسد، به ایسنا گفت: پتله پلو (patleh polo) یکی از غذاهای سنتی استان همدان است که به ویژه در شهرستان های تویسرکان و ملایر طبخ می گردد. پتله (patleh) در گویش محلی به معنی بلغور است، همدانی ها همان گندم خرد شده، اما پخته را پتله گویند.
او اضافه نمود: پتله پلو غذای بسیار خوشمزه و مقوی است که با نوشیدنی شربت شیره خورده می گردد. این غذا در بیشتر مهمانی ها و دورهمی ها به مناسبت های مختلف به ویژه جشن، اعیاد و شب چله تهیه می گردد.
نعمتی با بیان این که پتله را زنان آماده می نمایند، اضافه نمود: برای تهیه پتله در وهله اول گندم را شسته و می پزند، سپس گندم پخته شده را روی پارچه ای ریخته و جلوی آفتاب در چند روز خشک می نمایند. دوباره گندم خشک شده را در آب خیس نموده با وردنه روی آن می کوبند تا پوسته گندم جدا گردد. دوباره گندم را روی پارچه ریخته و آن را جلوی آفتاب خشک می نمایند تا بلغور برای پخت آماده گردد.
کارشناس مردم شناسی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان درباره تهیه پتله پلو گفت: برای تهیه این غذا ابتدا بلغور یا پتله را به مدت 20 دقیقه در آب جوش می ریزند تا کمی پخته گردد. سپس برنج را اضافه می نمایند. بعد از این که پتله و برنج نیم پخت شد، سیب زمینی نگینی شده را به مواد اضافه می نمایند و بعد از چند دقیقه برنج را آبکش نموده و در قابلمه ریخته و می گذارند تا پلو کاملا دم بکشد. در این فاصله گوشت خرد شده را پخته به همراه پیاز داغ و اندازهی کشمش در ماهی تابه با روغن حیوانی تفت می دهند و به دلخواه داخل برنج یا هنگام سرو در دیس با برنج مخلوط می نمایند. البته برخی ها نیز به دلخواه گوشت چرخ نموده را به صورت کوفته قلقلی سرخ نموده و در کنار پلو سرو می نمایند.
نعمتی اظهار داشت: در گذشته که برنج به فراوانی یافت نمی شد، اندازه بلغور بیشتر از برنج بود، اما امروزه اندازه برنج و پتله را یکسان در نظر می گیرند.
منبع: دنیای سفر