با پنومبرا آشنا شوید

به گزارش وبلاگ بام شهر، دانشمندان جاروی برقی کوچکی برای مغز ساخته اند: درمانی نو برای مبتلایان به سکته مغزی برای تخلیه شریان های مسدود شده تا پیش از آنکه آسیب دایمی به جای بماند، جریان خون دوباره برقرار گردد.

با پنومبرا آشنا شوید

با پنومبرا آشنا شوید

درمان تازه سکته مغزی

دانشمندان جاروی برقی کوچکی برای مغز ساخته اند: درمانی تازه برای مبتلایان به سکته مغزی برای تخلیه شریان های مسدود شده تا پیش از آنکه آسیب دایمی به جای بماند، جریان خون دوباره برقرار گردد.

دستگاهی که در اینجا به معرفی آن می پردازیم، مانند یک جاروبرقی کوچک عمل می نماید که از طریق آن شریان های مسدود شده از لخته پاک سازی می شوند تا از پیشرفت صدمات مغزی جلوگیری به عمل آید. این ابزار که پنومبرا نام دارد از آخرین نتایج کوشش های مربوط به دستکاری شریان ها برای تسریع بهبود سکته مغزی است که یکی از علل شایع مرگ و میر در دنیای امروز است. اما سوال اینجاست که چگونه می توان نامزدهای مناسب را برای این کار معین کرد. زیرا اگرچه ممکن است عجیب به نظر برسد اما برداشتن لخته و باز کردن شریان همواره برترین کار نیست.

بیشتر سکته های مغزی زمانی رخ می دهند که عروق خونی تغذیه نماینده مغز دچار انسداد می شوند و اکسیژن رسانی به آنها دچار اختلال می گردد تا جایی که سلول می میرد. در این موارد داروی فعال نماینده پلاسمینوژن بافتی برای خرد کردن لخته به کار می رود.

این داروی حل نماینده لخته در صورتی که ظرف سه ساعت از ظاهر شدن اولین علایم به صورت وریدی تزریق گردد، بیمار را از آسیب دایمی مغزی نجات داده و بهبود را به همراه خواهد داشت. اما مشکل این است که کمتر از 5 درصد مبتلایان به سکته مغزی این دارو را دریافت می نمایند، چرا که از درمان به موقع محروم هستند و کسانی هم که با این دارو درمان می شوند تنها در 30 درصد موارد از منافع آن بهره مند می شوند، چرا که لخته اغلب عظیم تر از آن است که با دارو شکسته گردد.

چه کسانی می توانند از پنومبرا استفاده نمایند؟

طی هشت ساعت پس از وقوع سکته مغزی، در صورت فقدان دسترسی به درمان دارویی یا تاثیر نداشتن آن می توان از پنومبرا استفاده کرد. متخصصان با وارد کردن یک لوله کوچک به درون یک رگ خونی کشاله ران، آن را به سمت مغز راهنمایی می نمایند تا به لخته برسد. این دستگاه درست مانند یک جارو برقی لخته را مکیده و جریان خون را دوباره برقرار می سازد. دکتر دیمتریوس لوپز، از مرکز پزشکی دانشگاه راش که یکی از 24 بیمارستانی است که این ابزار در آنها روی 125 بیمار آزمایش شده است، می گوید: پنومبرا می تواند تاثیر قابل توجهی داشته باشد.

وی به یک بیمار 45 ساله اشاره می نماید که با وجود دریافت دوز بالایی از داروی فعال نماینده پلاسمینوژن بافتی همچنان از فلج نیمه چپ بدن در رنج بود. اسکن مغز انسداد کامل یکی از شریان های اصلی را نشان می داد. پس از موافقت وی، با استفاده از پنومبرا و کاربرد آن از طریق دکتر لوپس، بیمار آغاز به حرکت کرد و یک روز بعد با احساس ضعف در نیمه مبتلا از بیمارستان مرخص شد. نتایج کامل این آنالیز ماه آینده در جلسه انجمن پزشکی آمریکا ارایه خواهد شد. اما این دستگاه به میزان ای در خارج کردن لخته پیروز عمل نموده که شرکت سازنده آن در کالیفرنیا به سرعت تاییدیه اداره غذا و داروی آمریکا را به دست آورده است.

لوپز می گوید که این دستگاه عوارض جانبی اندکی داشته و 42 درصد بیمارانی که با پیروزیت درمان شده اند پس از یک ماه بهبود کامل نشان داده اند. پنومبرا تنها ابزار مکانیکی ساخته شده برای از بین بردن لخته نیست. پزشکان بعلاوه می توانند از یک سیم به شکل چوب پنبه کش استفاده نموده و لخته را خارج نمایند. آنها در حال آزمایش روشی هستند که در آن به جای تزریق وریدی، داروی فعال نماینده پلاسمینوژن بافتی را به طور مستقیم وارد لخته نموده و سپس با استفاده از امواج مافوق صوت آن را بشنمایند.

باز کردن رگ همواره مفید نیست

دکتر کوروشتز، معاون رییس موسسه ملی بیماری های عصبی و سکته مغزی وابسته به موسسه ملی بهداشت آمریکا اظهار می نماید که خرد کردن لخته گاه می تواند بیش از اینکه مفید واقع گردد، زیان بار باشد. گاه حل شدن لخته و هجوم ناگهانی خون به بخشی از بافت مغز که دچار فقر اکسیژن بوده است می تواند ورم و یا خون ریزی مغزی و حتی مرگ بیمار را در پی داشته باشد.

به گفته دکتر کوروشتز، در درمان این بیماران باید هر دو سوی قضیه را در نظر گرفت: با استفاده از اسکن مغز باید معین کرد که آیا سکته مغزی به مرگ تمامی سلول های درگیر منجر شده است یا اینکه هنوز تعدادی سلول زنده به جای مانده اند که ارزش پذیرفتن خطر این اقدام را داشته باشند.

منبع:www.salamat.com

منبع: راسخون

به "با پنومبرا آشنا شوید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "با پنومبرا آشنا شوید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید