نمک دریا سالم تر است یا نمک معمولی؟

به گزارش وبلاگ بام شهر، نمک، یکی از مهم ترین ادویه ها می باشد که در طبخ تمام غذاها و برای مزه دار کردن آن مورد استفاده قرار می گیرد.

نمک دریا سالم تر است یا نمک معمولی؟

به گزارش گروه رسانه های دیگر خبرگزاری وبلاگ بام شهر، نمک یک ماده معدنی کریستالی است و از دو عنصر اصلی سدیم و کلر ساخته شده که هر دو برای سلامت بدن ضروری هستند و به ارسال سیگنال های عصبی به وسیله مغز و اعصاب یاری می نمایند.

بیشتر نمک جهان از معادن نمک یا از تبخیر آب دریا یا دیگر آب های حاوی مواد معدنی به دست آمده است.

نمک از یک سو دارای کاربردهای زیادی در زمینه های مختلف است که طعم دادن به غذاها تنها یکی از این کاربردها و البته مهم ترین آن ها می باشد، از این ماده برای نگهداری طولانی مدت مواد غذایی و غیره نیز استفاده می شود زیرا باکتری ها در محیط نمکی قادر به رشد و تکثیر نیستند.

از سوی دیگر مصرف بیش از حد این دانه های جادویی از نظر پزشکی به شدت ممنوع شده زیرا برای سلامتی بخصوص در افراد مبتلا به فشار خون بالا مضر است، اگرچه تا به امروز مطالعات متعددی در این باره صورت گرفته و شکی نیست که کاهش مصرف نمک تاثیر خوبی در فشار خون دارد اما نمی توان گفت مصرف نمک کمتر در رژیم غذایی حتما از حملات قلبی، سکته مغزی یا مرگ جلوگیری می نماید.

از آن جا که در رژیم های غذایی ناسالم و معمولی بیشتر نمک دریافتی بدن از مصرف غذاهای فراوری شده می باشد بنابراین اگر رژیم غذایی تان سالم و سرشار از غذاهای کامل و کمتر فراوری شده است دلیلی ندارد نگران اندک نمکی باشید که برای مزه دار کردن غذا اضافه می کنید!

البته انواع مختلفی از نمک معمولی، نمک دریایی، نمک سلتی و نمک کوشر وجود دارد. مزه و بافت هر یک از این نمک ها با یکدیگر متفاوت بوده که باعث کاربرد و مصرف جداگانه و متفاوتی شده است. دلیل این امر نیز به خاطر میزان سدیم و مواد معدنی هر یک از این انواع نمک می باشد.

در این مطلب قصد داریم که به بیان تفاوت نمک دریا و نمک عادی بپردازیم .

نمک عادی

نمک خوراکی حاصل ترکیب دو عنصر سدیم و کلر می باشد. اثرات نمک بر فشار خود به علت وجود عنصر سدیم (ماده موثر بر نمک) در این ترکیب است.

در افرادی که سطح سدیم خون بالا و سطح پتاسیم خون پایین است خطر افزایش فشار خون که خود مسبب بیماری های قلبی و سکته است، افزایش می یابد.

سدیم به طور طبیعی در انواع غذاها یافت می شود. به طور مثال در شیر و خامه تقریباً معادل 50 میلی گرم سدیم در هر 100 گرم ماده و در تخم مرغ تقریباً معادل 80 میلی گرم سدیم در هر 100 گرم ماده وجود دارد.

نمک خوراکی حاصل ترکیب دو عنصر سدیم و کلر می باشد

سدیم در غذاهای فرآوری شده به میزان بیشتری وجود دارد:

  1. در نان (تقریباً معادل 250 میلی گرم سدیم در هر 100 گرم ماده)
  2. در گوشت های فرآوری شده مثل سوسیس و کالباس (تقریباً معادل 1500 میلی گرم سدیم در هر 100 گرم ماده)
  3. در اسنک هایی مانند چیپس، فرآورده های غلات حجیم شده و ذرت بوداده (تقریباً معادل 1500 میلی گرم سدیم در هر 100 گرم ماده)
  4. در چاشنی ها و سس ها مانند سس سویا (تقریباً معادل 7 میلی گرم سدیم در هر 100 گرم ماده) است.

افزایش دریافت پتاسیم در حد توصیه شده، فشار خون را کاهش می دهد. کاهش مصرف سدیم نیز فشار خون را کاهش داده و از مرگ ناشی از بیماری های قلب و عروق جلوگیری می نماید.

در حال حاضر در کشور ما نوعی از نمک های خوراکی فراوری می شود که از پتاسیم به جای سدیم در ترکیب آن استفاده شده است

این نوع نمک (نمک پتاسیم) فقط در داروخانه های کشور جهت مصرف بعضی گروه های خاص از جمله افراد مبتلا به فشار خون بالا قابل عرضه می باشد.

نمک پتاسیم برای درمان و جلوگیری از کاهش سطح پتاسیم در افرادی است که به سبب مصرف داروهای مُدر یا بعضی داروهای دیگر، یا بعضی بیماری های خاص ممکن است دچار افت پتاسیم خون شوند.

این نوع نمک با تجویز پزشک مورد استفاده قرار می گیرد.

نمک دریا

نمک دریا به نمک حاصل از تبخیر آب دریا گفته می شود. که بیشتر آن را به عنوان چاشنی در غذاها، پخت و پز، درمان دردها و بیماریها، لوازم آرایشی و برای حفظ مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرد.

نمک دریا به طور معمول گرانتر از نمک معمولی است و بیشتر در چیپسها استفاده می شود. نام های دیگر آن عبارتند از، نمک خام،نمک خورشیدی،یا نمک.

مانند نمک استخراج شده، فراوری نمک دریایی به دوران ماقبل تاریخ بر می شود. هیچ شواهد علمی وجود ندارد که مصرف نمک دریایی به جای نمکهای کلراید سدیم بیشتر باعث سلامت شما شود.

البته با وجود انواع مواد معدنی و ناخالصی های نمک دریا، طعم و مزه این نوع نمک در برندهای مختلف تفاوت زیادی دارد.

کدبانوها و آشپزهای حرفه ای که در شغل خود زبانزد عام و خاص هستند، بر اساس مزه، بافت و رنگ در استفاده از انواع نمک ها ایجاد تفاوت نمک در غذا ها بهره می برند.

همان طور که گفتیم نمک دریا نسبت به نمک عادی، دانه های درشت تری دارد؛ به همین دلیل این امر در نحوه مزه دار کردن انواع غذاها نیز بسیار متفاوت و خاص می باشد.

معمولا برای تهیه انواع سالادها چون سالاد کلم بروکلی، سالاد مرغ و همچنین سس تارتار می توانید از این طعم دهنده بهره ببرید.

نمک خوراکی و نمک دریا چه فرقی با هم دارند ؟

مدتی است که از گوشه و کنار نام نمک دریایی را می شنویم و این که خاصیت درمانی دارد و حتی می توان از آن در بهبود فشارخون استفاده کرد.

با شنیدن این مطالب بسیاری از هم وطنان تمایل پیدا نموده اند که از نمک دریایی بیش از پیش در تهیه غذاهایشان استفاده نمایند با این امید که نه تنها به ارتقای سلامتشان یاری می نماید بلکه درمان نماینده بسیاری از بیماری هایشان به خصوص فشارخون خواهد بود.

اما باید گفت نمک دریایی با نمکی که ما استفاده می کنیم از لحاظ تغذیه ای هیچ تفاوتی ندارد و تنها فرقش این است که کریستال های آن درشت تر است و در بعضی غذاها سبب ارتقای کیفیت آن می شود.

به عنوان نمونه در بعضی نان ها و شیرینی ها اضافه کردن این نوع نمک، سبب قوام بهتر و حتی تردی بیشتر می شود و کیفیت را بالا می برد اما از لحاظ تغذیه ای تفاوتی با نمک سر میز ندارد.

پس باید همان نکاتی که در خصوص نمک معمولی رعایت می کنیم، در خصوص نمک دریایی نیز در نظر بگیریم یعنی روزانه بیش از 3 تا 4 گرم استفاده نشود زیرا زیاده روی در مصرف این نمک نیز بیماری های قلبی و سکته را به همراه خواهد داشت و طول عمر فرد را پایین خواهد آورد.

نمک دریا نمکی تصفیه نشده است و علاوه بر داشتن فلزات سنگین، دارای ماده خطرناکی همچون آرسنیک است. آرسنیک شبه فلز سمی، معروفی است که مصرف آن سرطان زا است.

جالب است بدانید مطالعات نشان داده اند که داشتن رژیم های غذایی که نمک فراوانی در آن ها وجود دارد احتمال پوکی استخوان را به مراتب افزایش می دهد.

بنابراین مصرف این نوع نمک آن هم در حجم نامتعارف به فشارخونی ها و زنان باردار توصیه نمی شود.

کدام نوع نمک سالم تر است ؟

هنوز هیچ تحقیقی تفاوت تاثیر نمک های مختلف روی سلامتی را با هم مقایسه ننموده است. اما اگر هم چنین تحقیقاتی انجام شود، تفاوت شاخصی پیدا نخواهد کرد.

بیشتر نمک ها شبیه یکدیگرند و از کلرید سدیم و مقدار جزئی مواد معدنی تشکیل می شوند.

تنها مزیت انتخاب نمک هایی که کمتر فرآوری شده اند، اجتناب از افزودنی ها و مواد Anti Caking یا ضد چسبندگی است که در نمک تصفیه شده معمولی وجود دارد.

منبع: خبرگزاری دانشگاه آزاد آنا

به "نمک دریا سالم تر است یا نمک معمولی؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نمک دریا سالم تر است یا نمک معمولی؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید